JVM-guld till Småkronorna

Sveriges Juniorlandslag tog VM-guld 2012

Att ställa klockan på 01:50 för att se Sveriges juniorlandslag (Småkronorna) spela JVM-final mot Ryssland kändes minst sagt motigt (och att faktiskt gå upp då var ännu värre) men så här drygt tre timmar senare så får man ändå säga att det var värt det – vilken rysare!

Men till slut var ändå 31 års väntan (inklusive 70 minuter effektiv speltid) – Sveriges Småkronor tar guld i junior-VM i hockey efter en vidrig final mot Ryssland. Klockan 04:40, efter 0-0 vid full tid, kunde Djurgårdens Mika Zibanejad (gratta honom på Twitter – @mikazibanejad) avgöra efter 10.09 in i sudden.

Som gammal målis vill jag även passa på att slå ett slag för Johan Gustafssons direkt avgörande räddning med bara 35 sekunder kvar av ordinarie matchtid. Att både han och kollegan på andra sidan isen, Andrej Makarov, blev utsedda till respektive lags bäste spelare kändes logiskt.

Annars får man ändå säga att Sverige vann rättvist och man dominerade de två första perioderna totalt och vann den totala skottstatistiken med 58 – 17(!).

Får även passa på att tacka (@svtchris) och Renberg för sina insatser som kommentatorer under turneringen. Guldstjärna för inlevelsen, tårarna och de höga falsettskriken (“Ge mig en kram Chris!”).

Om du vill hylla de svenska guldhjältarna kan du bege dig till Kungsträdgården i Stockholm nu på lördag dit de beräknas anlända kl 16:00.

Gonatt!

Matchfakta Sverige – Ryssland – Final Junior-VM i ishockey 2012:

Skottstatistik: 58 – 17 (17-3, 22-1, 11-12, 8-1)
Målskyttar: Mika Zibanejad (fjärde perioden 10.09)
Utvisningar:
Sverige: 2×2. Ryssland: 4×2
Domare:
Brent Reiber, Schweiz, och Derek Zalaski, Kanada
Publik:
18722

har jobbat med internet sedan slutet av 90-talet, gillar allt som har med nätet att göra men brinner lite extra för sociala medier, e-handel, sökmotoroptimering och webbanalys.